CMIB Roești, trecut, prezent și viitor

CMIB Roești, trecut, prezent și viitor

Consiliul Judeţean Vâlcea a reuşit în data de 17 iulie a.c. să atribuie, la a treia încercare, mult aşteptata licitaţie privind serviciile de actualizare a documentaţiei tehnico-economice pentru Centrul de Management Integrat al Deşeurilor – CMID – din comuna Roeşti, componentă esenţială pentru funcţionarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Vâlcea.

Ce este acest CMID? Un ansamblu compus dintr-un depozit de deşeuri construit la standarde impuse de Uniunea Europeană, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor. Toate acestea vor fi construite în comuna Roeşti, însă pe un amplasament ales (greşit) încă de la semnarea contractului de finanţare europeană, undeva prin 2009.

Legenda spune că autorităţile, la cinci ani de la semnarea finanţării, cândva prin anul 2014, au acuzat nişte alunecări de teren exact acolo unde ar fi trebui să ia fiinţă CMID-ul, astfel că, în combinaţie cu nişte schimbări legislative, s-a impus refacerea documentaţiei… în 2018!

Întorcându-ne la prezent, firma câştigătoare, ISPE PROIECTARE ȘI CONSULTANȚĂ SA, este moştenitoarea Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, companie cu o tradiţie de 70 de ani în domeniu. Probabil că nu numai statutul societăţii şi oferta depusă au cântărit în atribuirea neechivocă a contractului de către CJ Vâlcea, ci şi unicitatea acesteia, compania fiind singurul competitor înscris pentru obţinerea celor 5,5 miliarde de lei (în asociere cu GEOSOND SA şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti).

Sarcina pare una destul de simplă: actualizarea documentaţiei tehnico-economice, faza Studiu de fezabilitate. Ei bine, nu e chiar aşa. Dovadă fiind bâlbâiala autorităţilor şi lipsa ofertanţilor la precedente tentative, una prin februarie, cealaltă prin noiembrie 2018. De refacerea acestei documentaţii depinde atât soarta gestionării deşeurilor la standarde europene (şi de bun simţ), în judeţul Vâlcea, dar şi pericolul rambursării finanţării europene (care se ridică la cifre urmate de 7 zerouri, şi nu, nu în lei vechi, nici măcar în moneda naţională).

Să revenim. ISPE PROIECTARE ȘI CONSULTANȚĂ SA, alături de GEOSOND SA şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, vor avea dificila misiune de a efectua numeroase studii de teren pentru amplasamentul CMID Roeşti, adevăratul măr al discordiei (cum s-a tot văzut prin şedinţe la CJ, şi nu numai), în urma cărora vor fi generate soluţii, devize şi avize, certificate şi autorizaţii, şi… speră cetăţeanul, un sistem funcţional de management integrat al deşeurilor.

Rămâne de văzut celeritatea cu care vor lucra proaspăt câştigătorii acestei licitaţii. Timpul (prelungit deja) trece, de la planuri la execuţie mai este cale lungă, iar în zare se întrevede o umbră de corecţie financiară… de 100%.

În această notă negativă, dar plină de speranţă pentru viitorul deşeurilor vâlcene, rămâne să urăm un sincer „Succes!” echipei de ingineri care şi-a asumat această sarcină.

 

 

 

Ion Teodorescu

corespondent interesuvalceanului.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *