Săptămâna în lung și-n lat

Săptămâna în lung și-n lat

… în Vâlcea

 

Popă sau drac

 

Minune aprobată de ÎnaltPresfințitul Varsanufie: rătăcitul Marian Stoicănescu, preot ortodox trecut la cultul greco-catolic a fost reprimit în ortodoxie. Urmează informarea comunicată de Arhiepiscopia Râmnicului: ”Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, un sobor de preoți consilieri eparhiali și slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a săvârșit slujba reprimirii la Ortodoxie, în rândul mirenilor, a fostului preot greco-catolic Marian Stoicănescu.

Soborul de slujitori a fost condus de pr. Nicolae Moga, consilier administrativ-bisericesc eparhial. La slujbă au participat preoții parohi de la parohiile din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Potrivit rânduielii liturgice, cel care s-a lepădat de Ortodoxie și, ulterior, dorește reîntoarcerea la dreapta credință, având arhiereasca binecuvântare a Chiriarhului locului, se mărturisește duhovnicului, după care, se va săvârși slujba de reprimire la Ortodoxie. În cadrul acestei rânduieli liturgice, se rostesc de către preot rugăciuni de reprimire în sânul Bisericii, apoi penitentul face mărturisirea publică a Ortodoxiei, lepădându-se de credința și învățăturile greșite la care a fost părtaș până atunci. La finalul slujbei de reprimire la Ortodoxie se săvârșește rânduiala ungerii cu Sfântul și Marele Mir”.

Până aici e bine, dar ne bântuie mai multe întrebări:

1 – popa Stoicănescu a defectat pentru Vatican cu voie de la superiorii săi, de este reprimit în Ortodoxie cu sobor de preacinstiți și cu laude?

2 – nu cumva este trimis înapoi de Vatican în calitate de popă dublu și generalul Varsanufie a înghițit gălușca sfintelor servicii papale?

3 – ce spun mitricalele CNSAS-ului bisericesc despre trecutul fratelui în cele neștiute și încurcate precum sunt cărările Domnului?

4 – este Marian Stoicănescu o Matta sau un Măttu Hari în sutană?

5 – înainte de spovedania de acasă a fost el curățat de microfoanele cu transmitere directă și pe linie securizată la domnu’ lui?

6 – nu cumva a plecat popă și s-a întors drac?

 

… în țară

 

Proteste transformate în aplauze

 

La Oradea, o intersecție deosebit de aglomerată a fost blocată preț de câteva minute, spre disperarea șoferilor. Nu mică a fost mirarea lor când au descoperit motivul care l-a determinat pe subofițerul Mircea Lucuța să blocheze intersecția cu mașina Poliției Circulație: omul legii a ajutat un bătrân în vârstă de 90 de ani să traverseze și să ajungă în siguranță pe trotuarul opus. Rezultatul a fost acela că protestele s-au transformat în aplauze.

Această întâmplare care i-a părut publicului nostru ieșită din comun l-a determinat pe Romeo Codreanu, un prieten al nostru și al publicației, șofer profesionist pe TIR, să ne povestească faptul că în urmă cu doi ani, fiind în Londra trebuia să descarce marfa la un depozit unde nu mai fusese și nu știa cum să ajungă. Prin urmare, a încercat să afle de la primul polițist staționat cu mașina într-o intersecție. I-a prezentat adresa și polițistul londonez, fără să ezite, i-a spus românului nostru: ”Mister, follow me, please!” și așa Romeo a ajuns la destinație cu antemergător, amabilitatea cu care polițiștii britanici își fac meseria înscriindu-se în deplina normalitate, în timp ce la noi, gestul polițistului de la Oradea a impresionat o țară întreagă și a constituit un subiect de senzație pentru presa cu acoperire națională.

Același prieten, cu mai mulți ani în urmă, prezentând documentele mărfii la un ghișeu vamal, l-a auzit pe vameșul german spunând: ”Schaise, România!”. Idiotul de polițist vamal nu știa că Romeo este un patriot de neurnit din convingerile lui, dar era să afle când românul a sărit să-l sugrume la ghișeu: ”Shaise tu, bă nenorocitule, nu România mea!”. Imediat un superior și-a înlocuit subordonatul și i-a cerut scuze pentru comportamentul acestuia.

Au fost trei ipostaze cu polițiști din UE. Să ne mirăm că Anglia iese din Uniune? Deosebirile de educație, de cultură, dar mai ales din cele economice nu dau viață lungă acestei aventuri de la care Anglia spune ”Pass”. România mai dansează, dar fără entuziasmul primilor pași…

 

… în lume

 

Polițiști cu gabarit de luptător sumo

 

În Thailanda, comandantul poliției din Paka Chong, adus la disperare de subordonații supraponderali și chiar obezi, a înființat o tabără în care au fost internați 200 de polițiști în vederea unei cure de slăbire de 14 zile când să dea jos fiecare dintre ei câte 60 de kg. Pentru că programul era de o duritate extremă, pacienților le-au fost confiscate insignele și cărțile de identitate ca măsură preventivă împotriva dezertării. Las Fierbinți în toată regula, varianta thailandeză!

 

 

Păi, rusoaicele-tigroaicele!

 

O distracție și un spectacol de zile mari la Soci, în Krasnodar! Mai mult de 870 de turiști din toată lumea, pe un ger de minus 2 grade Celsius, bătuți și de un vânt care a făcut ca temperatura să fie resimțită la valoare de minus 10 grade, au schiat în costum de baie pe pârtiile celebrei stațiuni. Rusoaicele i-au dat gata pe admiratorii cu țurțuri de gheață în barbă, în timp ce protagonistelor show-ului le ieșea abur din chiloți. Votca și focul slavelor nu îngheață ca motorina în tancurile nemților și duc, mai departe, celebritatea flocilor blonzi care au câștigat Marele Război!

 

Petrinel Ștefănescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *