Cât timp i-a luat lui Dumnezeu să-și bea cafeaua

Cât timp i-a luat lui Dumnezeu să-și bea cafeaua

Zodia nefastă a lui ianuarie 2019: umblam pe la ora două, după viul nopții, pe facebook, când m-a lovit vestea de o tristețe copleșitoare că prietenul și colegul Petre Tănăsoaica a încheiat conturile cu viața de aici. Nu am crezut până atunci povestea cu filmul vieții care în situații extreme, de maximă încărcătură emoțională, ți se perindă prin fața ochilor ca un rezumat a tot ce ți-a fost dat să trăiești. Și, totuși, asta mi s-a întâmplat atunci când am pierdut controlul asupra timpului, ca să mă trezească zgomotul făcut de lucrătorii de la salubritate, o dată cu lumina zorilor pe care Petre nu a mai apucat-o.

Toată luna ianuarie nu am putut să aștern nici măcar un cuvânt pe hârtie pentru că imediat ce intenționam să o fac îmi apărea imaginea lui dintr-o dimineață de mahmureală, prin 1994, când o lălăiam pe străzile orașului, cu senzația că tocmai ne fătase pisica în gură, să găsim o cârciumă unde să ne dregem. Atunci m-a luat brusc de mânecă și m-a făcut atent că în coșul de gunoi din fața localului era un cotidian local cu data acelei zile și a comentat întâmplarea: ”Bă, Petrinele, ziarul e viața noastră, care va să zică! Și atunci ce afacere am făcut și pentru ce ne-am zbătut atâta? Să fim condamnați la moarte prin împăturire și abandonarea în primul coș de gunoi…?!”.

Viața lui Petre? Viața noastră? Cât i-a luat lui Dumnezeu să-și bea cafeaua pe terasa barului cu ieșire la trotuarul cu femei frumoase, contemplându-și minunea vie mișunând într-un prezent perpetuu pentru El, dar strict limitat pentru matrioșa însuflețită care altfel s-ar plictisi de veșnicia inventată să o fascineze.

Aceasta este povestea lui Petre și a noastră, până când se va inventa alta capabilă să ne mai țină atenți încă două mii de ani și așa mai departe…

”A fi sau a nu fi”, în cazul lui Petre, își găsește rezolvarea în paradoxul că nici unora (prieteni, apropiați, angajați etc.) nu le-a fost ușor cu Petre, dar că tuturor le e mai greu acum fără el!

Petrinel Ștefănescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *