„Interesu’ vâlceanului” – podiumul premiaților 2018

„Interesu’ vâlceanului” – podiumul premiaților 2018

Publicația noastră online sărbătorește (sărbăutorește?) finalul anului în care a debutat în domeniul virtual. Publicul, care ne urmărește și ne apreciază evoluția aplaudându-ne uneori ca la față de cortină, alteori ca fiindu-i între palme, a decis care dintre materialele publicate merită să ocupe primul loc pe podiumul primilor în cadrul celor nouă secțiuni: Editorial, Font, Cultură, Oglinda retrovizoare, Gura târgului, Săptămâna în lung și-n lat, Centenar România, Opinii și Fără categorie.

Cu această ocazie, „Interesu’ vâlceanului” urează publicului său, colaboratorilor și prietenilor toate cele bune, cu sănătate și împliniri în perspectiva noului an, sperând că 2019 va fi mai generos cu noi toți. La mulți ani!

 

Urmează ”Gala laureaților” – ediția 2018

 

Secțiunea ”Editorial”

 

Cupletul soldatului democrației – 6 iunie

 

În Noaptea Muzeelor, m-am încălţat cu cipicii, ca la intrarea în palatul lui Ceauşescu (de la Olăneşti) şi am trecut pragul muzeului democraţiei care am devenit, să fac inventarul exponatelor.
Cel mai interesant e că am găsit acolo, pe un raft al memoriei, filmul întâlnirii cu un prieten liberal din garda veche, dintre cei mai respectabili, care n-a mai avut ochi să-şi vadă colegii de partid după fuziunea cu PD-ul lui Băsescu. Eram în Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea, cu o zi înainte de alegerea preşedintelui României şi m-am bucurat să-l văd ca de fiecare dată când s-a întâmplat să ne găsim împreună prin urbe. După ce ne-am salutat, m-a luat la pix, fără nicio introducere: “Ce facem mâine, ca soldaţi ai democraţiei? Bănuiesc că votăm toţi nemţeşte…”. I-am răspuns că, făcând deosebirea dintre toţi şi tonţi, eu nu voi vota cu Iohannis pentru că nu-mi place aroganţa marţială a individului şi nici cum vorbeşte printre dinţii parcă strepeziţi de toată recolta de lămâi din Cipru, ronţăind cuvintele graiului românesc ca pe nişte pesmeţi de război, copţi în cuptoarele de la Auschwitz (!).
Cu aceeaşi “sinceritate împuţită” (am citat metafora lui Petre Tănăsoaica, referitoare la subsemnatul) i-am mărturisit prietenului meu Nicu Jivan, că despre el este vorba aici şi mai departe, atât cât ne va da Dumnezeu, că nu-mi convine să mă consider soldatul român al democraţiei de peste Ocean, ci mai degrabă, de lângă cocean, acesta fiind mai aproape de mine, ca şi cum i-aş fi spus că prefer să mă armonizez cu ce îmi este aici, nu cu zările care atunci când îmi erau mai dragi, m-au condamnat să-i fiu dat copil de suflet Kremlinului.
Ce s-a ales după această discuţie care l-a răvăşit pe prietenul meu se vede azi fără să fie nevoie să aveţi proptele oculare: scena politică şi socială a României pozează goală sub luminile rampei. Mi-a părut rău că l-am supărat pe Nicu şi vreo câteva zile, din cauza asta, am bocit într-un pahar cu votcă îndoită cu lacrimi.
Acum, ca să mă ierte, şi că îl ştiu un împătimit al scenei, îi dăruiesc din “Noaptea Muzeelor” un cuplet, ca şi cum ne-am întâlni la Cişmeaua Roşie sau la Cărăbuş într-o viaţă mai bună pentru toată lumea.
Dacă plouă nu mă plouă,
Dacă ninge nu m-atinge,
Ca soldatul dus cu mintea
Să joc fotbal fără minge,
Să răzbesc în bătălie
Cu planorul de hârtie
Şi cu tancul de carton
Să sparg ăl mai dur beton,
Dacă nu cu el, cu capu’,
Să mă ştie că-s al dracu,
Să mă vadă că-s nebun
Când c-o joardă de alun
Făurită-n chip de tun
Şi de puşcă o să-mi ard
Inamicul pus la gard.
Jur cu mâna pe stindard
Să-l slujesc pe Ştrumf Donald
Na, că nu găsesc o rimă,
Dar îi fac o pantomimă
Cu un deget ridicat,
Că n-o să cad în păcat
Aici, în flancul de est,
Aliat, slugă pe şest,
Egal pus cu curu’-n sus,
Cât să-l scot din minţi pe rus!
Să trăiască Unchiul Sam!
Eu iau pauză, că m-am…
Şi nu se face defel
Să se-ntâmple la drapel.
Sus cortina! Jos chiloţii!
Nu votez cu idioţii…
Doar cu Tine, cât te am,
România mea! Pam-pam!
P.S. Lipsesc de aici aplauzele de la care a luat foc Cişmeaua Roşie şi acordul final al pianului de la Cărăbuş care încheia cupletul lui Tănase, dar cine îşi mai aduce aminte de ţara lui ştie, citeşte şi dă mai departe!

 

Secțiunea ”Fond” – 19 februarie

 

Crimă economică premeditată

 

Pe fondul lipsei de interes manifestate de Universitatea din Craiova, în subordinea căreia se află, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Vâlcea agonizează în patul de la Bujoreni ca bolnavul căruia i se administrează oxigen cu porţia.
Situaţia SCDPV nu pare să impresioneze forurile responsabile chiar dacă bilanţul exprimat de cifre indică fără dubii o crimă economică premeditată: din 1045 ha, cât avea în 1990 la Horezu, Stoileşti, Bujoreni, Căzăneşti, Govora şi Brezoi, staţiunea mai deţine în prezent numai 148 ha de suprafeţe experimentale în Bujoreni şi Căzăneşti, 22 de angajaţi din care 7 cercetători, toţi plătiţi la limita subzistenţei, bomboana de pe colivă fiind pierderea în 2014 a încă 2,44 ha în zona Bujoreni, pe care sunt amplasate clădirea administrativă, laboratoarele de cercetare, sere şi livezi cu soiuri de pomi fructiferi (prun, măr, nuc, alun şi castan), reprezentând munca de cercetare de zeci de ani, cu rezultate spectaculoase. În condiţiile de faţă, închiderea sediului ar însemna închiderea unităţii şi lovitura de graţie dată SCDPV pentru că o relocare a întregii activităţi la Mihăeşti are tot atâtea şanse de realizare câte ar avea ministrul Daea să-şi ducă oaia la păscut pe Lună.
Situaţia pe care v-am prezentat-o succint mi-l readuce în memorie pe regretatul Ion Cîlea care, în 1992, când era directorul Direcţiei Agricole Vâlcea m-a luat cu el la Ioneşti să văd cum mor de foame, părăsite în nişte grajduri ale IAS-uri, mai mult de 150 de vaci, numai piele şi os. În faţa imaginii apocaliptice, s-a întors cu spatele la mine şi s-a îndepărtat, să nu văd cum îi curg râurile de lacrimi de neputinţă, de milă şi de disperare. Azi cred că nici în mormânt nu are linişte când vede unde ne-a dus vocaţia de sinucigaş inconştienţi pe care ne-am cultivat-o ca pe o virtute supremă, pentru că să fii patriot nu se mai poartă la vreme de globalizare, în décor de tragedie antică.
Factorii de decizie care răspund de evoluţia societăţii în limitele normalităţii sunt obligaţi să intervină când se produc evenimente de natura celor semnalate aici, neimplicarea lor însemnând în cele din urmă incapacitatea acestora de a gestiona rolul asumat şi recunoaşterea implicită a unei situaţii de criză fără precedent.

 

Secțiunea ”Cultură” – 28 noiembrie

 

Amintiri de dincolo, din camera bună… Mormintele mele, iubirile lor…

 

Lana isi plimba melancolia prin parcul de la Cris..Cand statea in banca,la scoala,cu mainile la spate,depasea cumintenia lumii,cu Mahler si Brancusi la un loc..Avea ceva din Pierre Courthion, interpretand lumina in textele lui Brancusi..Profesorul, cu zulufii asternuti pe o carte,cartea lui ,cu titlul Cartile de sub padure,si cu imaginea captiva ,de la televizor,de la cel mai bun continua,soptea graseiat lumina,lina,juca tenis de masa,Astepta scrisoarea zilnica,pe care domnu Berti o punea in fereastra scolii,scrisoarea cu bibliografia la zi a Consiliului dirigent,si cu bibliografia cealalta,a vietii si mortii,din firul de par zilnic,care infasura randurile conspectate de cel mai frumos trup din istoria facultatii,tinea conferinte despre dansul nud al Natasei,despre vestale,la clubul lui Munteanu..
.Neagu,Malmos,autori de manuale ,de limba si literatura romana,beaua cafea tot acolo si erau indragostiti de fularul de neinterpretat al naucitoarelor Lexa si Andina . Doamna ,frumoasa Neagu, ceruse dezbatere publica ,si cei doi schimbasera scoala si viata.Cu destinul desperecheat ,doamna Neagu ajunsese la Tarnaveni,unde, langa cimitirul in trepte,era un ospiciu,pentru oameni sanatosi,pentru ministrul Duicu,cel care o iubise pe Ildike, cea mai frumoasa actrita a Muresului,ajunsa plasatoare de bilete la teatrul din orasul cu celebra biblioteca Teleki,dupa noaptea valpurgica,cand plecase de la pieptul lui Serafim.(Serafim Duicu)Viitorul ministru ,presedintele Vetrei Romanesti de mai tarziu, o dansa istoriceste,dupa miile de fise de lectura adespre Gheorghe Sincai,ii dadea telegrama,daca venea acasa mai repede de la Cluj,unde tinea cursul despre literatura veche..
.Domnului Lana,peste ani, profesorul,cand ii aparea cate o carte,i-o aseza la mormant,sa o ude ploaia ,in amintirea lacrimilor de pe prima carte,cea cu padurile.

 

Secțiunea ”Oglinda retrovizoare” – 11 mai

 

Personalitatea săptămânii

 

Un itinerar ciudat şi spectaculos: Bucureşti – Tel Aviv – Râmnicu Vâlcea

 

Subprefectul Aurora Gherghina, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Adrian Buşu, Remus Grigorescu, mai mulţi politicieni şi peste 100 de elevi s-au întâlnit pe data de 7.05.2018 la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Venerabilul politician susţinut de ALDE le-a oferit elevilor un curs scurt despre diplomaţie, presărat cu glume pentru a le capta atenţia şi a le stimula interesul în cazul domeniului abordat.

În conjunctura complexă a relaţiilor internaţionale şi a situaţiei din ţară, complicate de propunerea relocării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Teodor Meleşcanu a găsit totuşi posibilitatea şi timpul necesar întâlnirii cu tinerii vâlceni. Chiar dacă am suspectat gestul ca fiind parte a unei tactici preelectorale, în interesu’ vâlceanului îl apreciez pe distinsul diplomat “Personaliatea săptâmânii”.

 

Declaraţia săptămânii

 

A înnebunit salcâmu’

 

Găsesc o postare pe Facebook, făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Costi Rădulescu:

“Vâlcea… cel mai frumos judeţ din România!

Vâlcea este înmiresmat… parfumat şi bâzâit în aceste zile!

Se face mierea… salcâmul e în floare!

Veniţi pe la noi… din sud până în nord Vâlcea vi se dăruieşte înmiresmat de salcâmi în aceste zile!

Bucurie, sănătate şi miere de la Vâlcea!”

Dacă asociezi versurile (pe care le consider declaraţia săptămânii) cu isprava de a plimba un grup numeros de politicieni prin judeţ, aş da să zic că preşedintele CJ este deja în plină campanie… de publicitate pentru Vâlcea. Este o surpriză plăcută să descoperi că un politician de talia lui (!), hârşit în disputele violente cu adcversarii (dispute care oferă de obicei materialele rubricii de faţă) este capabil de un asemenea moment de lirism înduioşător.

 

Evenimentul săptămânii

 

Învăţământul profesional de stat sună sfârşitul chiulului

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean a organizat în data de 11 mai a.c., în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vâlcea, la Colegiul Energetic, “Târgul Ofertelor Educaţionale – Învăţământ Profesional 2018”.

10 unităţi de învăţământ şi-au prezentat oferta educaţională pentru anul şcolar 2018-2019, făcând cunoscute celor interesaţi domeniile de calificare profesională, în condiţiile în care piaţa de muncă din România acuză lipsa acută a muncitorilor calificaţi şi reclamă atragerea mâinii de lucru ieftine, din Asia.

 

Poanta săptămânii

 

Tovarăşu’ individ

 

Voiam să vă spun că poanta săptămânii le aparţine celor de la Ziarul de Vâlcea şi că am găsit-o la rubrica “Şpârle şi şopârle” de unde reproduc: «Se aude că fostul primar de tristă amintire al Râmnicului şi parlamentar în perioada 2012-2016, Romeo Rădulescu, s-ar fi dus pe la Bucureşti pentru a purta negocieri cu ex-premierul Dacian Cioloş pentru a fonda la Vâlcea filiala noului partid „Mişcarea România Împreună”. Se ştie că individul de Romeo Rădulescu a fost un traseist politic notoriu, schimbând 3-4 partide într-o perioadă scurtă de timp şi, de aceea, există riscul ca Dacian Cioloş să-şi „păteze” şi bruma de credibilitate pe care o mai are în judeţul Vâlcea».

“Individul de Romeo Rădulescu” ar fi culmea să-i dea în judecată pentru grava insultă. Domnilor, recunosc că m-aţ’spart!

 

Secțiunea ”Gura târgului” – 19 februarie

 

… comentează azi, domnule director Nicolae Badea, cea mai proastă glumă din domeniul celor care justifică hazul de necaz la DGASPC Vâlcea: cu nota 2 la examen, Daniela Ştefania Udubaşa ocupă timp de 6 luni postul de director economic adjunct interimar al Direcţiei pentru Protecţia Copilului. • Interesu’ vâlceanului vă sugerează în cazul de faţă să-l cointeresaţi substanţial pe domnul Traian Grănişteanu, fostul preşedinte al Partidului Noua Generaţie Vâlcea, să vă fie consilier personal. Domnia sa ar putea să vă informeze cum a pierdut PNG alegerile în Vâlcea din cauza doamnei în discuţie, care, în pofida salariului generos şi a unui program de lucru ca la domiciliu, a lăsat filiala Vâlcea a partidului, în pragul prezentării la urne, fără evidenţa exactă a celor mai mult de 15000 de membri din Râmnicu Vâlcea şi din judeţ. Şi n-ar fi fost nimic, dacă ar fi fost numai atât…

 

Secțiunea ”Săptămâna în lung și-n lat” – 30 octombrie

 

… în Vâlcea

 

Bâjbâieli şi bâlbâieli ale denunţătorului Crinu Popescu la ÎCCJ, în dosarul lui Mircia Gutău

 

În urma audierii în faţa magistraţilor de la ÎCCJ a lui Crinu Popescu şi a martorului Toma Florescu, maestrul Octavian Fieroiu a dat publicităţii concluziile sale din care reproducem în continuare pasajele care ni s-au părut mai interesante.

Octavian Fieroiu: ”Avem elemente care constituie argumente imbatabile că minte. Nu-şi mai aduce aminte nici că a fost sancţionat contravenţional cu suma de 1000 de lei de către primarul Gutău. Martorul Toma Florescu, angajat al lui Crinu Popescu, bate câmpii, recunoscând toate cele din care se poate constata instigarea la mărturie mincinoasă.

Dacă va câştiga soluţia favorabilă, va fi respingerea recursului, dar asta ar însemna confirmarea hotărârilor anterioare prin care s-a dispus achitarea primarului Mircia Gutău. Ar fi nu numai împotriva tuturor principiilor de drept, dar ar friza absurdul ca adminţându-ni-se nouă demersul la CEDO şi constatându-se că Mircia Gutău nu a avut parte de un proces echitabil, să se înrăutăţească situaţia”.

Constatăm că reputatul maestro Octavia Fieroiu respinge categoric variant ca magistraţii ÎCCJ să întoarcă situaţia împotriva primarului Mircia Gutău, ignorând ceea ce se întâmplă ca urmare a acţiunii la CEDO.

 

Nebunului, tichia de mărgăritar şi chelului, creierul pe bigudiuri

 

Ionel Vlădulescu, primarul comunei Budeşti, vrea să-şi doteze localitatea cu un aeroport pentru avioane de mici dimensiuni şi cu un heliport. Cică, pe locul păşunilor, ar trebui să facă o pistă de 600 de metri. Îi aduc aminte că şi omologul său din sudul judeţului, Horia Horăscu, a avut un proiect asemănător, dar că i-a ieşit până la urmă o ciudăţenie nu în lungime, ci în adâncime, conform ironiilor făcute de contribuabili pe seama… pistei primarului. Să nu-l uităm nici pe şeful topului edililor vizionari, Ion Nicolae, care plănuia să intrăm în Râmnicu  Vâlcea, din Troianu, pe sub pământ, spre a ieşi la lumină dincolo, pe la Bujoreni!

În cazul acesta, rămâne ca în titlul ştirii, cu toată consideraţia…

 

… în ţară

 

Minunea s-a întors în cer, acolo de unde a venit să fascineze o lume nebună de dor s-o iubească

 

Este jale mare la Craiova şi în toată suflarea împătimiţilor fotbalului din ţară care au putut să urmărească în direct pe toate canalele TV cu acoperire naţională cum în dimineaţa zilei de marţi, 23 octombrie, o gardă de militari ai Regimentului Scorpionii Negri au depus, pe stadionul Ion Oblemenco, sicriul cu trupul lui Ilie Balaci.

FRF, ca biata văduvă olteancă, renumită pentru talentul la colivele artistice şi pomenirile încă de viu ale defunctului, chestiuni în care a atins desăvârşirea în ultimii 20 de ani, a decretat şapte zile de doliu în fotbalul românesc, când atât fotbaliştii autohtoni, cât şi cei de pripas sau naturalizaţi vor ţine la debutul partidelor un minut de reculegere, fiecare pe limba lui, având pe mâneca tricoului însemnul de doliu al ortodocşilor, dar de neînţeles pentru mulţi adepţi ai altor religii, cum ar fi poarta nouă pentru fiul vacii.

Şi, uite aşa, a mai căzut o lacrimă într-un pahar plin de amar în faţa căruia mi-l imaginez în ultimul ceas pe Ilie Balaci ca pe Moromete în căruţă cu fiu-său Nicolae, pe drumul Craiovei, întrebându-l, dar mai degrabă întrebându-se: ”Unde mergem noi, domnule?”.

 

Galera justiţiei române

 

În urma ultimelor reacţii ale UE, la revocarea procurorului general Augustin Lazăr, nu mai încape îndoială că galera la care este condamnată Justiţia din România este o gondolă silită să vâslească pe uscat, pe traseul Veneţia – Bruxelles – Bucureşti, conform intereselor Occidentului în partea Europei unde supravieţuim cu statutul de colonie în parteneriat cu stăpânul. În acest sens, declaraţia lui Jean Claude Junker, după discursul lui Iohannis în faţa pereţilor sălii Consiliului Europei, este ”o monstră” de sinceritate cinică: ”România este în prezent o ţară dinamică”.

Traducerea noastră din franţuzeasca de periferie mondializată este că România dă tot ce are cu un dinamism sinucigaş şi că primeşte prafu’ de pe tobă, fericită în banca ei de codaş…

 

… în lume

 

Cataclisma dă peste noi la 10 mai 2061

 

Cel puţin aşa anunţă o echipă de cercetători de la Institutul Tehnologic din Massachussets ai cărui specialişti au calculat că la data respectivă ne va lovi ”Comeata” Halley care se va poziţiona pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

La baza teoriei lor, autorii previziunii citează capitolele 8 şi 10 din Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul: ”Şi a trâmbiţat al treilea înger şi a căzut din cer o stea uriaşă, arzând ca o făclie şi s-a prăbuşit peste izvoarele apelor”.

Aşa au ajuns să-şi îndrepte atenţia spre cometa Halley care a mai trecut pe lângă planeta noastră în 1986, băgând lumea ştiinţifică în răcori cu dimensiunile ei considerabile: lungimea 16,1 km, lăţimea 8,1 km şi înălţimea 8 km.

În Brazilia, tânăra Fernanda de Assis, în vârstă de 25 de ani, a avut nefericita inspiraţie să-şi facă un implant de silicon pentru mărirea feselor, într-o clinică neautorizată, să-şi determine soţul să fie mai interesat de ea. La două zile după intervenţia chirurgicală, tânăra a murit din cauza unor complicaţii postoperatorii.

Prin urmare, concluzia e că nu trebuie să aştepţi comeata să-ţi spargă curu’ bombat artificial, dacă eşti destul de proastă să ţi-l modifici pe cel dăruit din naştere.

 

Secțiunea ”Centenar România” – 26 octombrie

 

La mulţi ani, Patria Noastră, şi încă un veac de veci de acum mai departe!

 

Începând cu data de 19.10.2018, la Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea aveţi privilegiul să vizitaţi expoziţia „Centenarul Marii  Uniri în Oltenia”.

Este o iniţiativă de toată lauda a oamenilor de cultură şi a muzeelor din Oltenia, organizatorii fiind Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Regiunii Porţile de Fier Drobeta Turnu-Severin şi, bineînţeles, Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea.

Expoziţia este adresată atât pasionaţilor de istorie şi de cultură, cât şi, mai ales, tinerilor, cei pe care nădăjduim că se va clădi viitorul acestei ţări, într-un fel mai fericit decât se poate crede azi. Ei vor avea ocazia să cunoască astfel de pagini de istorie glorioasă a poporului român, cu toate că asaltul mediatic din ultimii ani (probabil alimentat din exterior) a scos în evidenţă numai aspectele negative din trecutul nostru.

De aceea, organizatorii se aşteaptă ca în mod special profesorii de istorie şi directorii unităţilor şcolare din judeţ să susţină participarea elevilor la această expoziţie, contând şi pe deschiderea şi receptivitatea manifestate de conducerea ISJ Vâlcea faţă de evenimentele organizate cu ocazia Anului Centenarului Marii Uniri de la 1918.

 

Secțiunea ”Opinii” – 30 august

 

Școala, căminul unor îngeri triști și disperați

 

Cu paşi mărunţi se apropie un nou an şcolar, fără ca emoţiile din anul precedent să dispară, dimpotrivă, majoritatea dintre noi fiind impresionaţi de rezonanţa primului sunet al clopoţelului.

Din păcate, există şi o categorie de elevi pentru care clinchetul clopoţelului este poarta spre un cămin lipsit aparent de probleme şi suferinţă, ca refugiu disperat din calea ignoranţei adulţilor şi a dorului de căldura familiei.

Mă refer la acei copii care se află în diferite tipuri de plasament, în judeţ existând peste 1300 de astfel de cazuri, precum şi la cei care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate, situaţie în care se află, potrivit statisticilor, peste 2200 de tineri cu vârstă şcolară.

Efectiv, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea şi cei ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea ar trebui să-şi reunească eforturile pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiilor acestor tineri, consilierii educativi şi psihologii având un rol fundamental în aceste activităţi.

Preocupările privind incluziunea socială şi educaţională pentru copiii instituţionalizaţi şi pentru cei care provin din categorii defavorizate de populaţie se poziţionează, potrivit afirmaţiilor mai multor cadre didactice, la un nivel incipient, pentru a nu spune inexistent, ambele instituţii publice poziţionându-se în defensivă în raport cu aceşti îngeri, al căror destin este plasat în plan secund.

Dezinteresul şi uitarea determină mulţi minori să atragă atenţia adulţilor prin comportamente deviante, ca abandon şcolar, consum de droguri, violenţă în unităţile şcolare, situaţii tot mai frecevente în judeţul nostru şi care ar trebui supuse unei analize aprofundate şi la nivelul Instituţiei Prefectului care, prin atribuţiile deţinute pe zona socială, ar putea să fie un veritabil mediator şi liant în dezvoltarea cooperării între Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.

Din păcate, reprezentanţii celor mai importante instituţii responsabile de ocrotirea şi educaţia minorilor defavorizaţi ignoră realităţile cotidiene, destinul acestor îngeri fiind aruncat în derizoriu.

Mai grav este faptul că mai mulţi tineri aflaţi în diverse forme de protecţie socială în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea nu au urmat nicio formă de învăţământ în anul şcolar 2017 – 2018, nici măcar în programul şcolar A Doua Şansă, situaţie ce pare să se prelungească şi în noul an şcolar.

Deşi ar fi existat un schimb de adrese între instituţiile responsabile la sfârşitul lui 2017 pentru identificarea soluţiilor de includere a tinerilor în sistemul de învăţământ şi promisiuni de rezolvare, finalul anului şcolar 2017 – 2018 a adus vacanţă nu doar pentru elevi, ci şi pentru cei plătiţi din banul public să aibă grijă de viitorul ţării.

Situaţia pare a fi extrasă dintr-o piesă obscură de teatru, însă spiritul civic ne îndeamnă să solicităm clarificări de la toate instituţiile publice care, legal, pot realiza controale şi evaluări, pentru a salva destinul acestor îngeri trişti şi disperaţi.

 

Secțiunea ”Fără categorie”

 

Ghiolbănia devastează România

 

Un prost-grămadă, cu o față ca turul izmenelor etalându-și atât cusătura, cât și căcătura, care face revista presei la TVR1 – Matinal, dând pe apa sâmbetii toate eforturile celor doi colegi (Maria Linda și Daniel Roman) pentru o prestație de profesioniști dedicați meseriei asumate, a comis gafa anului cu acoperire națională, anunțând de ziua Ignatului că, citez: ”De azi, românul nu mai este frate cu porcul!”.

Trogloditule, telespectatorii tăi susțin că nu sunt frați cu porcul, ci cu maimuța care îți arată… rima! Pune-o sub bradul de Crăciun, să nu zici că te-a uitat Moșu…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *