Oglinda retrovizoare

Oglinda retrovizoare

Evenimentul săptămânii

Eroi au fost, eroi sunt încă

Primarul comunei Perişani, Ion Sandu, cadrele didactice din localitate, şcolarii mai mici şi mai mari din zonă şi un public numeros îşi trec în dreptul lor, cu mândrie, realizarea celei de a XIX-a ediţii a sărbătorii dedicate Luptelor de la Posada şi comemorarea, la cea de-a treia ediţie, a eroilor căzuţi aici în Primul Război Mondial.

Presa locală a consemnat cu această ocazie: ” În acest context s-a marcat şi Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri printr-o mare horă a unirii ce s-a dansat în faţa primăriei din centrul localităţii cu toţi participanţii îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei.

Ceremonia s-a încheiat cu o paradă militară. Programul a continuat cu muzică populară, cântec,  joc şi voie bună. Este bine să se ştie că localitatea Perişani este singura din România ce sărbătoreşte anual o luptă, din orice perioadă istorică a ţării, motiv pentru care toţi fiii satului sunt prezenţi pentru a se bucura de bine cunoscutul eveniment, dar si toţi prietenii localităţii noastre”.

 

Ştirea săptămânii

 Păzea, că vine diaspora!

 

Mă preocupă o ştire care face obiectul acestei rubrici şi ca să pot să o comentez trebuie să o reproduc întocmai: ” Sub deviza «Uniţi în cuget şi-n simţiri», grupuri civice din diaspora românească s-au organizat pe facebook pentru a veni de Ziua Naţională acasă. Organizatorii sunt hotărâţi să participe la festivităţile de la Alba Iulia şi nu numai. Astfel s-a stabilit deja o întâlnire cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, pentru data de 1 decembrie, ora 10. Şi-au anunţat deja prezenţa români din Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Danemarca, Austria şi Germania. Mai mult, au stabilit o întâlnire la un mall în Salonta pentru data de 30 noiembrie, ora 17, pe E 60, preconizând să intre împreună în ţară, pe la Vama Borş, în jurul orelor 20. Rămâne de văzut cum îi vor întâmpina autorităţile române de această dată”.

Ştirea conţine date precise: din care ţări vin protestatarii diasporei, la ce dată intră în ţară, că s-au organizat luând legătura prin intermediul facebook, că vor intra pe la Vama Borş şi că, mai mult chiar, au stabilit şi o întâlnire într-un mall din Salonta pe data de 30 noiembrie, la ora 17.

Măi, să fie! Cu o lună înainte de a se întâmpla o asemenea acţiune de amploare, mi se pare exagerat din partea organizatorilor şi, chiar caraghios, să scape în mass-media amănuntele menţionate. Dar nu este numai atât, ci că ar fi cazul să urmărim cu atenţie şi ce ”pui” va mai face până atunci ”ştirea” acestei săptămâni.

 

Personalitatea săptămânii

Cum ar fi o familie cu o tată şi un mamă?

 

Deputatul independent Remus Borza a făcut o analiză curajoasă, sinceră, lucidă şi cu argumente neatacabile a ceea ce ar însemna adoptarea Legii parteneriatului civil. Iată ce spune politicianul: ” Odată adoptată Legea parteneriatului civil, prin care partenerii de acelaşi sex vor fi asimilaţi soţilor în materie de asistenţă socială, asigurări sociale şi de sănătate, drepturi ale pacientului, regim fiscal şi combaterea violenţei domestice, vor urma şi alte concesii din partea statului. După câţiva ani, vom permite şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, după alţi câţiva ani, vom permite şi adopţiile copiilor de către cuplurile gay. În şcoală, încă din clasele primare, se vor preda cursuri prin care copiii noştri să fie acomodaţi cu astfel de practici. Homosexualitatea şi lesbianismul vor fi prezentate ca stări absolut normale şi fireşti, în spiritul unor valori europene şi umaniste la care trebuie să ne raliem necondiţionat. Cei care se vor împotrivi unor astfel de abordări vor fi stigmatizaţi şi marginalizaţi social”.

Pentru atitudinea lui fermă, consecventă şi fără echivoc în această problemă, politicianul Remus Borza este personalitatea săptămânii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *